Szabadtéri, és beltéri rendezvények, koncertek hangosítását általában hordozható hangosító rendszerrel lehet megoldani. A rendszer központi egysége a keverő, amelyről a teljes vezérlés végezhető. A közönség felé irányított hangsugárzókat egy nagy teljesítményű végerősítő hajtja meg. Mind a végfok, mind pedig a hangsugárzók kis impedanciásak, általában 4-8 ohmosak. Ebből következik, a nagy teljesítmény átvitele esetén a veszteségek elkerülése érdekében jó minőségű, vastag keresztmetszetű, kültéri hangszórókábeleket kell alkalmazni. A keverő általában dinamikus mikrofonok, mono, vagy sztereo, vonal szintű eszközök (hangszerek, CD lejátszó stb.) fogadására képes.

Ha a mikrofonbemenetek szimmetrikusak, akkor szimmetrikus kábelezést kell alkalmazni.

A szimmetrikus kábelezésnek két előnye van:

  • az elektromágnesességre való érzékenység jelentősen csökken
  • ha a keverő bemenetére 6 dB-el nagyobb jel kerül, akkor a jel-zaj viszony növekszik

A műsor folyamatos kontrollálása miatt szükség van egy monitor rendszerre, ami lehet passzív hangsugárzó vagy aktív hangsugárzó, amely erősítővel meghajtott, illetve passzív fejhallgató. A keverő általában rendelkezik egy erre a célra szolgáló CONTROL ROOM kimenettel, amelynek a hangereje függetlenül állítható.

Alapvető követelmény, hogy a csatornákon külön lehessen állítani a balanszot, a hangszintet és az erősséget.

Igény esetén lehetőség van a kevert műsor CD minőségű, digitális felvételére, illetve különböző rögzített hanganyagok számítógépről történő lejátszására. Ekkor a számítógép szempontjából a keverő külső hangkártyaként funkcionál.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine