A kültéri riasztó a behatolás védelem első vonalát jelenti, amely már az épületen kívül lévő határvonal átlépésekor jelzi a behatolást. A kültéri rendszert gyakran egészítik ki élőerős védelemmel, videó megfigyelő rendszerrel vagy távfelügyelettel. Számítani kell arra, hogy az önálló kültéri védelmi rendszerek kialakításának a költsége többszöröse is lehet a beltéri védelmi rendszerekének.

A szokásos beltéri védelem nem képes megakadályozni vagy megelőzni egy betörést, mert az érzékelői belső térben helyezkednek el, és csak akkor képesek jelezni, ha már megtörtént a behatolás. Beltéri védelem jelzése esetén nagy a valószínűsége annak, hogy kár is keletkezett (legalább egy felfeszített ajtó, egy betört ablak erejéig) és a további veszteségek megelőzése már a sziréna elriasztó hatásán és a kivonuló szolgálat érkezésének gyorsaságán múlik.

A kültéri védelem alkalmas:

 • épületek beltéri védelmének kiegészítésére
 • élőerős őrzés hatékonyabbá tételére
 • területeken elhelyezett értékek (járművek, munkagépek, üzemanyag) védelmére
 • mechanikai védelem (kerítés) bizonyos szintű helyettesítésére

A kültéri védelemnél használt érzékelők jelzéseit a beltéri behatolás jelző rendszereknél is alkalmazott központi egységek fogadják. (Ez alól az érzékelő kábeles kerítésvédelem jelent kivételt). Amennyiben beltéri védelem kiegészítéseként alkalmazzák, úgy a kültéri védelem, jelentős előnye, hogy képes az illetéktelenek behatolását még az épületbe való bejutás előtt jelezni, és ezzel a kár keletkezését jó eséllyel megelőzni, mert még az épületen kívül jelzi a behatolók jelenlétét.

Téves jelzések

A kültéri védelem pár hátrányt is magában hordoz. Az érzékelők kültéri elhelyezkedése miatt a rendszer ki van téve a különféle környezeti hatásoknak, a fák, fű, magasságának változása és mozgása, valamint az erős napsütés, szél, köd, kóbor állatok, madarak jelenléte. E tényezők a kültéri védelmet bizonytalanná teszik. Tehát míg egy beltéri rendszertől elvárhatjuk, hogy emberi jelenlét nélkül ne okozzon téves jelzéseket addig a kültéri védelem a téves jelzések forrása! A jó hatásfokú védelem kellően érzékeny a külső hatásokra, de a téves jelzések számát alacsony szinten tartja.

Erre törekedve a gyártók a legkülönfélébb elveken működő érzékelőket és érzékelési rendszereket hozták létre, viszont a legjobb kültéri védelem megtervezése mindig a hely adotságának és a terület jellegzetességeinek ismeretében végezhető el, figyelembe véve az érzékelők sajátosságait is.

Gyakori, hogy a terület védelmének megfelelő érzékelők ára és a védendő érték aránya, nem áll egymással elfogadható arányban. Ilyen esetekben kompromisszumként általában egy egyszerűbb elven működő érzékelő, infra sorompó kerül felszerelésre, ami a védelem hatásosságát nem rontja jelentősen, de több téves riasztás forrása lehet. A biztonságtechnikai rendszernél alapkérdés, hogy mit akarunk megvédeni és kitől akarjuk azt megvédeni. Ezek a kérdések különösen hangsúlyossá válnak kültéri védelem esetén, mert ezen a területen a különböző megoldások igen jelentős költségkülönbségeket eredményezhetnek.

A kültéri védelem kialakításánál az alábbi fontos alapelveket vesszük figyelembe:

A helyszín

Tisztázni kell:

 • mekkora méretű terület védelmét kell biztosítani
 • mennyire egyenetlen a védendő terület talaja
 • milyen módon lehet megoldani a kábelezést és a túlfeszültségvédelmet
 • vannak-e nagyfeszültségű kábelek, transzformátorok a közelben
 • milyen sűrű az aljnövényzet, és gondozzák-e
 • milyen az időjárás hatása a területre
 • hogyan éri a nap a védendő területet
Az elektronika nem elég Elfogadható megbízhatóságú védelem kialakításához általában nem elegendő csak az elektronika alkalmazása. Fontos, hogy a védett területnek legyenek meg a mechanikus határai, kerítés, szögesdrót, falak. Így sem behatoló, sem kóbor állat nem sétálhat be véletlenül a védett területre, ezzel csökkenteni lehet a téves riasztások számát.
Mit szeretnénk védeni?  Nem mindegy, hogy az objektum körüli teljes területet kell védeni vagy elegendő a hozzá vezető út biztosítása, vagy szükséges-e a védett terület néhány pontján csapdaszerű védelmet kialakítani.
Behatolás védelem
vagy lopásvédelem?
A cél, hogy a védett területre történő behatolást megakadályozzuk, vagy inkább az, hogy ne tudjanak észrevétlenül eltulajdonítani valamit? Ha a védett területen például gépjárműveket, vagy nagyobb konténereket tárolnak, és a behatoló célja ezek eltulajdonítása, akkor elegendő lehet a kiszállítás megakadályozására helyezni a hangsúlyt, ami sokkal költséghatékonyabban is megvalósítható.
Ki lehet az elkövető? Más költséget jelent, ha képzetlen behatolókra számíthatunk, mintha a kültéri védelem jellegzetességeit ismerő profi betörők ellen kell kialakítani a védelmet.
A riasztások elemzése A riasztások kiváltó okát az eseményt követően vizsgálni kell. Nagyon fontos a téves riasztások elemzése, a kiváltó okok felderítése, mert a kültéri védelem tervezése során számításba kell venni, hogy riasztás esetén a védett terület könnyen ellenőrizhető legyen, kamerákkal vagy őrökkel. Gondoskodni kell a terület jó megvilágításáról, bejárhatóságáról, beláthatóságáról.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine