Video megfigyelés

Mi is az a HDIS?
Mi is az a Sony EXMOR?
Mit jelent a NTSC?
Mit jelent a CIF?
Mit jelent a D1?
Mit jelent a H.264?

 

Video megfigyelés

Mi is az a HDIS?

Újabban a nagy felbontású analóg kameráknál megismerhettünk egy furcsa képalkotó elemet, amely HDIS névre hallgat. Vajon mit takar az elnevezés?

A HDIS technológia alapja tulajdonképpen a már jól ismert CMOS képérzékelő elem, minden előnyével és hátrányával (ez utóbbi talán csak a dinamikatartomány). A megszokott felépítés úgy néz ki, hogy a képérzékelő elem után található egy ún. DSP (Digital Signal Processing), amely egy digitális jelfeldolgozó egység (mitől is analógok már ezek a kamerák? ).

Szóval a DIS és HDIS eszközöknél ez a két áramköri egység egy tokozásban, integrált kialakításban jelenik meg, ez kisebb méretet, alacsonyabb fogyasztást eredményez, igaz hogy meghibásodás esetén gyakorlatilag az egész kamerapanel cserére szorul (bárki, aki manapság képalkotó elemeket vagy DSP-ket cserélget, amikor a komplett kamerák ára lassan a bokánkat verdesi, és egyébként is a mai szemlélet a dobd el és vegyél másikat!
Szóval nincs másról szó, mint két fő darab integrációjáról, a HDIS változatok jelentik a nagyobb felbontás elérhetőségét.

Röviden tömören ennyit érdemes tudni a képalkotás eme módjáról, a tendencia egyébként jól látható: a CCD egyre inkább eltűnik és az analóg területen is a CMOS lesz a képalkotás eszköze, ahogy azt néhány évvel ezelőtt az IP kameráknál megtanulhattuk.

Mi is az a Sony EXMOR?

A kép érzékelés másik új vonulata a Sony fejlesztése, amely szintén CMOS alapokon nyugszik és a korábbiaktól eltérően a képfeldolgozó áramkör nem a képalkotó mező mellett (fizikai méretének rovására) hanem az alatt (a teljes rendelkezésre állóhely kihasználható az effektív képpontok számára). Ennek elsődleges következménye, hogy a rendelkezésre álló helyen több képpontot lehet elhelyezni ezzel javítva a felbontás mértékét.
A másik nagy újítás, hogy a jelfeldolgozás során nem egyszer, hanem kétszer végeznek zajcsökkentést és a többszörös kiolvasás eredményeképpen a teljes képtartalom jól láthatóvá és zajmentessé válik, ahogyan azt korábban a PIXIM WDR esetében megszoktuk. A különbség csak annyi hogy mindezt az akkori ár töredékéért.

Mit kapunk ezért a hangzatos elnevezésért?
Egy olyan képalkotó rendszert, amely a valóságoshoz és a szemünk által érzékelt képi világhoz nagyon hasonló elektronikus leképezést készít azokkal az eszközökkel, amelyek ezt a technológiát hordozzák, beleértve a WDR funkciót is, amelynél nem kell kompromisszumot kötnünk, hogy a kép előtere vagy a háttere legyen jól látható és értékelhető.
Mindezt most már 1000, 1200, sőt hamarosan 1600 TV soros felbontás mellett! (talán lejárt már a TV soros felbontás adat ideje, hiszen az analóg kameráknál is beköszöntött a Mega Pixel korszak)

Mit jelent a NTSC?

Az NTSC (National Television Standards Committee) volt felelős a TV szabvány kifejlesztésért Amerikában 1953-ban. Az NTSC szabvány nem sokat változott a kifejlesztése óta, mindössze a színekért felelős jelek paramétereit bővítették, mivel az első NTSC rendszer színei igen fakók és élettelenek voltak. A szabvány közvetlenül nem kompatibilis a számítógépes rendszerekkel.

Az NTSC TV kép 525 vízszintes sorból épül fel. ACRT képernyő szkennelése két fázisban történik, egyszer a páros, majd a páratlan sorok jelenítődnek meg. Egy szkennelés megközelítőleg 1/60-ad másodpercet vesz igénybe, ezért a rendszer maximum 30 képkockát képes megjeleníteni másodpercenként.

Mit jelent a CIF?

A CIF felbontás (Common Intermediate Format) megnevezést eredetileg az analóg megfigyelő rendszereknél használták. A CIF értéke PAL rendszer esetén 352x288, NTSC rendszerben 352x240 képpont.

Mit jelent a D1?

Jelenleg elérhető legnagyobb felbontás (CCTV esetén) a 704 x 480 (NTSC az Egyesült Államok) és 720 x 576 (PAL Európában) - D1 felbontás.

Összehasonlítás más felbontási értékekkel:
D1 felbontás - 704 x 480
CIF felbontás - 352 x 240
QCIF felbontás - 176 x 120

Mit jelent a H.264?

A H.264 része az MPEG4-es tömörítési szabványnak. Továbbfejlesztett videó kódolási formátum, mely magas tömörítési aránnyal dolgozik. Az eljárás nagyobb mértékű tömörítési arányok elérésére képes, mint elődei (kevesebb hely-több adat).

 

Kalkulátorok

Tárhely igénylés

Facebook oldalunk

Kövess minket a Facebookon!

Joomla templates by Joomlashine